Wednesday, October 28, 2009

A Tale of Two Resorts


PUTRI ZANINA, NST Travel: THE DATAI & THE ANDAMAN
Picture by Zaaba Johar




At Datai Bay in Pulau Langkawi, PUTRI ZANINA is caught in a slice
of paradise between two luxurious resorts — The Datai and The
Andaman — set against the natural attractions of the forest and the sea
GENTLE surf ripples toward the shore and hits the white sand beach lined with lazy chairs under tall trees. As the waves roll to my knees, I splash through the rippling water at the edge of the beach at Datai Bay in Pulau Langkawi.
I am all alone, enjoying the mild surf, the blue sky and the bright morning sun in this absolutely beautiful, deserted bay on the northeastern part of the island.
The bay is set against the deep blue waters of the Andaman, fringed by a coastal rainforest that stretches to the rolling range of Gunung Mat Cincang. The 550-million-year-old mountain guards the bay that opens to the sea and the horizon is dotted with the islands of Tarutao in the waters of neighbouringThailand.
There are only two resorts in Datai Bay – The Datai and The Andaman. Both straddle the land sandwiched between the beach and the forest. And it’s not just any forest – it’s a virgin beauty that has remained relatively untouched for 250 million years.
The Datai is named after the bay near the fringe of the forest, and The Andaman, after the sea. Two luxurious resorts set against two gorgeous, natural attractions – the forest and the sea. You’ll simply have to split your time there between walkabouts in the lush forest and hours on the secluded beach. Not too difficult though as they are just perhaps 100 paces from each other.
Although Datai Bay is just a 45-minute drive from the main town of Kuah, it isn’t overcrowded with locals or tourists.
The road leading to it starts near the Langkawi Crocodile Farm, then passes the Pasir Tengkorak Beach and the man-made Langkawi Waterfall (which I feel is an eyesore in the pristine natural surrounding). Approaching Datai Bay, the road winds uphill and from there, you’ll see one of the most stunning vistas of the island. The sea, the coves, the forest-clad mountain and the entire view across the bay to Thailand are simply spectacular.

The Datai

I love the feeling of being cocooned in a forest at The Datai. It’s the kind of place that will immediately make you go “ooooh”. In its airy lobby is a pool where lotus flowers and leaves float gently on the water surface. At around 9.45 every night, the pink petals will open to reveal the pure beauty of the blooms. The petals unfold to the croaking of frogs and you can even see these amphibians leaping about in the water garden, bathed in soft candle light coming from candles placed around the pool.
Seeing the lotus reminds me of the famous saying by Confucian scholar Zhou Dunyi who said “I love the lotus because while growing from mud, it is unstained”.
Allow me to rephrase this: “I love The Datai because while built in the forest, the forest remains intact.”
Like the unfolding petals of the lotus which symbolises the expansion of the soul, The Datai untangles the knots in your muscles and relieves the stress in your mind as you soak in the pure freshness of the forest that envelopes the resort.
Centuries-old trees, many with huge buttress roots, and jungle plants cloak the chalets on the forest floor. Rooms on the upper floors of the main building are linked by corridors that pass palm trees, fruit trees and flowering trees and trees with branches covered with tiny creepers.
Birds and squirrels live in the trees. Monkeys are permanent residents too. Beware: If you leave your room door open, these long-tailed macaques will rummage your room for food.
It’s a natural zoo out there. You need little else for entertainment. Then again, you are not here for the modern trappings although the resort offers all modern luxuries like super large beds, en suite twin vanities and bath, and verandahs that open to the forest. Music comes from the forest, courtesy of twittering birds and humming insects.
Walking around the resort reveals its understated elegance. Unpolished natural woods for pathways and poles, muted earth tones, soft lighting and candle light add to the ambience. The architectural style is mainly Malay with a mix of Thai and Indonesian. Yet, you can’t miss the Japanese zen-like feel and European classiness that pull in the fairly sizeable European and Japanese clientele.
Stone walls flank the “100 steps” (tangga seratus to the local workers) that lead to the jungle pathway. Along the way is the spa house, tucked in the forest with a little stream that flows from the mountain nearby. And you won’t need the taped sound of water as you surrender to the healing and rejuvenating touch of the therapists. A stream gurgles naturally right next to you and, a few paces away, the waves pound the white sand beach.

The Andaman

The Andaman stands closer to the beach than The Datai. Both share the beach which runs some 2km in the gently curved bay. A rocky headland to the right of The Andaman leads to a water passage that opens to Pulau Anak Datai.
At low tide, you can walk across to this tiny island but I give it a miss, preferring instead to soak in the warm sea water that early morning.
Imagine being all alone in the deep blue sea with no other human in sight. The silence is disturbed only by the sounds of hornbills soaring in the sky.
Later, relaxing in a lazy chair under a tree, I watch squirrels scurrying among the trees, making loud noises but they are music to my ears.
By late morning, the tide rises and the waves reach almost to the edge of the shore. The body of water swells and the fingers of the white water hit the lazy chairs lining the beach. By now, other guests are astir, enjoying the breeze under the sun.
Like The Datai, the rooms in The Andaman are linked by walkways that overlook the forest. Verandahs open out to the pristine bay. Inside, you are lulled by gentle gamelan music and if you leave the verandah door open, you’ll hear the insects adding to the tune.
In the lobby, the bellboys tell me to look out for a colugo in a tree just outside. I have not heard of this animal before though it’s found in our country, The Philippines and some other parts of Southeast Asia. I learn later that it’s also called (though incorrectly) the Malayan flying lemur. It’s not a lemur and it doesn’t fly — it merely glides through the air with the aid of skin-wings. Spotting the colugo, the size of a house cat, takes some effort as its greyish, brown fur offers perfect camouflage among the tree branches.
Craning my neck, I finally see it perched on a branch. “It’s almost always there at the same spot,” says a bellboy. The colugo has large eyes, a curvy body and claws that give it a good grip.
While spotting the colugo is a thrill, meeting the resort mascots – Atan and Timah, the monkeys — delights resort guests even more. Alas, neither show up when I’m on the walkabout.
Other animals commonly sighted include various butterflies and birds, monitor lizards, long-tailed macaques, dusky leaf monkeys and squirrels. Leave them be and they won’t disturb you.
The secluded location is perfect for some spa magic. The spa house is perched on a hill overlooking the bay. It’s a journey of body, mind and soul that takes you soaring to a pleasurable high.
Now in such a serene setting, it puzzles me why people come here for meetings or seminars though such facilities are provided. Perhaps an isolated surrounding helps bosses tap the best from their staff or they simply want to reward the staff for good performances. Personally, I feel The Andaman is more perfect for doing nothing or for couples getting married to take their vows.
The likes of Formula One racers, the Schumacher brothers, F1 bosses Sir Frank Williams and Eddie Jordan, South African leader Nelson Mandela and Hong Kong star Andy Lau have all taken sojourn at The Andaman. Even Tourism Minister Datuk Seri Dr Ng Yen Yen has been seen here several times.
I may not be a VVIP but I’m here and I feel truly special. And if I can camouflage myself like the colugo, there’s nothing I’d love better than to simply lose myself in the wilderness.

Fast facts

The Datai, Jalan Teluk Datai, Langkawi. Tel: 04-959 2500. Website: www.ghmhotels.com.my
Five-star resort with 112 rooms including suites and villas. Rates (Nov to mid-Dec): from RM1,745 nett. Current promotion for Malaysians and Singaporeans: RM925 nett for Deluxe room.
Dining: The Dining Room (Malaysian and Western), Beach Club Restaurant (al fresco dining), The Pavilion (Thai for dinner), The Lobby Lounge (snacks & refreshments), and the stand-alone The Gulai House restaurant (Malay & Indian).
Other facilities include the spa, two swimming pools, a gift shop, a health club and meeting facilities. Guided nature walks, non-motorised water-sports and other tours and activities are available. For golf, go to Datai Bay Golf Course next door.

The Andaman, Jalan Teluk Datai, Langkawi. Tel: 04-959 1088. Website: www.ghmhotels.com/www.theandaman.com
Five-star resort with 185 rooms in traditional Malaysian style with modern touch. Rooms include the Lanai Deluxe with deck, Seaview Deluxe and suites. Rates (up till Dec 19): From RM990 nett for Deluxe room. RM1,675 nett for Deluxe room from Dec 20-Jan 15, 2010.
Dining: The Restaurant (Continental and Asian specialties), Japanese Restaurant, Pool Side Terrace (refreshments and light food including wood-fired pizzas), Beach Bar and Lobby Lounge.
Other facilities include the hilltop spa, swimming pool with islands of tall trees and waterslides for kids, gym, games room, kids club, gift shop, ballroom and function halls. Romantic beach front dining, themed functions, guided nature walks, non-motorised water-sports, golf at the nearby Datai Bay Golf Course and other activities can be arranged.
~Qistina: H dah masuk dalam Datai....the scenery are breathtaking...H promise u that I will write the second part of my trip to Langkawi soon~

Thursday, October 8, 2009

Happy Belated Birthday Miss Qistina



Timeless Friendship


Do you remember the time?
Trekked forests; mountains climb.
Witnessed gorgeous sight,
Friendship smiles, true delight.

Made it through, many years,
Mutually conquered, deepest fears.
Trials, tested, on occasion,
Inner struggles, surprise invasion.

Growth and change, rarely predict,
Our friendship, time has picked.
Moments frozen; timeless bond,
A birthday wish shines beyond.


Dear Miss Qistina

I hope all your dreams come true, for friends like you, in this world are few.

Gempa Padang, Surah 17 Ayat 16, dan Pelantikan DPR

Mungkin saja kita akan beranggapan bahwa ketiga hal di atas: Gempa di Sumatera Barat yang terjadi pada pukul 17:16 WIB terkait dengan surah ke-17 (Al-Isra) ayat 16 yang “menyindir” pelantikan DPR, sebagai kebetulan, atau “memaksakan”, atau mungkin peringatan dari Allah. Karena sebelumnya saya pernah tulis juga mengenai orang yang “asal tafsir” padahal Allah yang paling memahami maksud sebuah ayat. Jadi, semua itu kembali kepada Anda.

Gempa di Sumatera Barat dan sekitarnya yang terjadi pada pukul 17:16 WIB (meskipun dan padahal beberapa berita menyebutnya pada pukul 17:15 WIB) oleh beberapa orang dihubungkan dengan surah Al-Isra ayat ke-16: “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya menaati Allah), tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”

Apa perasaan Anda setelah membaca terjemahan ayat tersebut? Jujur saja saya memang terkejut. Terlepas dari kebenaran tentang korelasi gempa dengan ayat di atas, tapi memang kondisi negeri ini sedemikian “kompleks” (baca: semrawut). Sistem ekonomi yang ada membuat ketimpangan semakin luar biasa kacau. Mereka yang mengaku sebagai “wakil rakyat” berkelakuan semakin menjadi-jadi, bahkan di saat-saat terakhir habisnya masa jabatan mereka.

Awalnya KPU menganggarkan dana pelantikan 1 Oktober 2009 kemarin sebesar 11 miliar Rupiah (Antara). Sementara beberapa kebutuhan “pesta” tersebut antara lain penyediaan tas sebesar Rp115,5 juta; penyediaan jasa kendaraan bus AC dan ambulans sebesar Rp251,9 juta; penyediaan jasa, jaket, baju batik, dan hem lengan Rp149,9 juta; dan penyediaan jasa akomodasi, konsumsi, dan hotel sebesar Rp2,874 miliar (Poskota). Dahsyat kan?

Ternyata 11 miliar hanyalah anggaran dari KPU, belum termasuk anggaran DPR dan DPD. Jadi total sebenarnya acara pelantikan itu adalah 46 miliar Rupiah! (Tribun Jabar). Saya tidak tahu apakah hal ini (penggelembungan dana) dimanfaatkan karena KPK sedang bermasalah? Karena begitu banyak pemborosan yang tidak perlu: pengadaan tas, jaket, batik, dan kemeja, serta pemberian “uang jajan” (Lampung Post). Ingat: “Kami perintahkan orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (untuk menaati Allah).”

Melihat data di atas berarti uang jajan satu orang “wakil rakyat” (saya mengharuskan pakai tanda petik) yang baru itu adalah Rp. 66,54 juta (Kompas). Saya yakin masyarakat Indonesia berharap “wakil rakyat” yang baru itu berbeda dari yang sebelumnya dan berani menolak penggunaan harta rakyat secara boros, terlebih melihat kondisi bencana yang ada! “Wakil rakyat” itu digaji dari uang rakyat dan seharusnya tidak mengecewakan rakyat.

Data-data di atas mungkin hanya akan membuat kita “psimis” akan pembantu rakyat di sana. Tapi sebagaimana kata Anis Baswedan, kita tidak bisa terus-menerus mengabarkan berita buruk tentang negeri ini, tapi juga kabar positif agar negeri ini bisa bangkit. Ternyata memang, masih ada segelintir kecil “wakil rakyat” yang mempunyai rasa peduli (Republika). Tapi yang perlu kita tahu adalah dana pelantikan tidak sebanding dengan dana bantuan gempa di Sumatera Barat!

Angka pelantikan sebesar Rp 46 miliar lebih di atas dibandingkan dengan dana tanggap darurat gempa di Padang ternyata hampir seperlimanya. Menurut Menkeu, pemerintah mengeluarkan dana tanggap sebesar Rp 250 miliar. Dana ini diperkirakan cukup untuk membiayai tanggap darurat selama dua bulan. “Empati perorangan memang penting. Tapi kesadaran secara kelembagaan di institusi wakil rakyat lebih dibutuhkan!” (Republika). Rp 46 miliar untuk 692 “wakil rakyat” yang hanya beberapa jam, berbanding dengan Rp 250 miliar untuk 200.000 korban gempa selama dua bulan! Hanya ada di Indonesia…

Seandainya saja mereka tahu bahwa kehidupan seorang penguasa Muslim harus sama dengan tingkat kehidupan orang-orang yang paling miskin yang hidup di dalam wilayah kekuasaannya. Bukan kebetulan juga jika kemarin saya membaca ucapan Imam Ali bin Abi Thalib as, “Tidak pernah aku lihat tumpukan uang tanpa adanya hak-hak yang diabaikan di sampingnya… Tidak seorang pun merasa tetap lapar, kecuali karena alasan bahwa beberapa orang kaya telah terlampau banyak mengambil darinya.”

Update Terakhir: 3 Oktober 2009
Saya sudah menduga bahwa tulisan ini akan ada yang (sedikit) mengkritik, padahal karena saya sudah menduga makanya dari awal saya mengatakan bahwa tulisan ini tidak sedang membenarkan hubungan ayat tersebut dengan kejadian gempa di Sumatera Barat. Semuanya kembali kepada Anda, pembaca yang budiman, untuk menganggapnya sebagai “kebetulan”, “memaksakan”, atau justru “teguran dari Allah”.

Hal kedua yang ingin saya sampaikan adalah bahwa bencana yang terjadi di bumi tidak serta merta kejadian alam semata, tapi dosa ingkar terhadap perintah Tuhan bisa mendatangkan bencana. Apakah kita mengira banjir di masa Nabi Nuh as dan azab umat terdahulu semata kejadian alam? Bencana yang terjadi pun menurut saya bukan sekedar hukuman karena “murka” Tuhan; Ar-Rahman dan Ar-Rahim milik Allah jauh lebih tinggi. Sehingga kita ambil kejadian tersebut sebagai “bahan pelajaran”.

Kritik ketiga yang menurut saya klasik adalah kritik teman saya: “Klo mo d banding2in durhaka dan mewah mah jakarta lebih parah… Doli – surabaya juga… Gmn coba???” Jawaban tentang pertanyaan itu sudah ada di bagian Artikel Terkait urutan ketiga Saya hanya ingin menjawabnya dengan ayat: “Sesungguhnya Kami memberi tangguh kepada mereka hanyalah supaya bertambah-tambah dosa mereka…” (QS. Ali Imran : 178) Wallahua’lam.


~credit to: ejajufri: dahulukan Islam di atas Mahzab~


:Semoga artikel ini dapat di jadikan tauladan kepada kita semua:


Mutiara Hikmah

"Wahai Tuhanku! Janganlah membuatku berada dalam bencana, namun jika engkau menjadikannya bagiku maka jadikanlah aku orang yang bersabar dalam bencana tersebut, akan tetapi jika engkau menyerahkannya padaku tentang apa yang aku inginkan dari-Mu akan kukatakan: 'Keselamatan adalah lebih baik dari bencana'."

Monday, September 21, 2009

Aidil Fitri 2009

SALAM AIDIL FIRTRI 1409H

Hari Raya tiba penuh seri,
Maaf dipohon ampun diberi,
Kuih raya menjadi tradisi,
Hulurkanlah di Aidilfitri
.

Dalam kita menyambut perayaan yang mulia ini, saya ingin mengambil kesempatan di ruangan ini untuk memohon maaf zahir dan batin sekiranya ada perkataan atau tulisan saya telah mengguris hati sesetengah pembaca. Bersamalah kita bermaaf-maafan antara satu sama lain dan semoga kemeriahan Aidilfitri tahun ini seperti apa yang anda semua impikan.

This picture was taken last year during hari raya. My sisters and I with Mak Hajah and Abang Haji. This year we will be celebrating Raya in Morib. The reason because semua anak-anak Mak Hajah yang dah kawin tahun ni raya dirumah in-laws masing-masing.

Hari raya seperti tahun-tahun sebelumnya lebih meriah dengan berkumandangnya lagu-lagu raya pilihan. My all time favourite raya song is by Khairil Johari Johar 'Sepasang Kurung Biru'. I dedicated this song to all my Muslim friends whose missing some loved ones. Wishing all a Happy Eid-ul-Fitri. Maaf Zahir dan Batin.





~credit to dyaa1810~

Wednesday, September 2, 2009

Di Wajahmu Ku Lihat Bulan

My mother, Mak Hajah sangat suka dengar radio channel Irama Klasik Nasional. Seingat aku, memang itu lah rangkaian kegemaran Mak Hajah. So, during a week-long school holidays last week, sambil tolong-tolong my mother sediakan juadah berbuka puasa, seminggu jugaklah telinga aku ni dihidangkan dengan lagu-lagu irama 50's sampai la ke 70's. There are , evidently a few songs that I can relate to such as Si Dia by the late Datin Rafe'ah Buang, and Jatuh Cinta by our own suara emas Datuk Sharifah Aini. Every time DSA songs were on air, my mother used to say that Datuk Sharifah Aini voice is like buluh perindu. Aku tak berapa nak faham sangat suara buluh perindu tu macam mana until I really listen to Datuk SA singing Jatuh Cinta. Ada satu verse tu, she sings the whole verse with one breath....hmmmm. Tapi, dalam banyak-banyak lagu oldies tu, there is one particular song which really caught my attention. I can still remember the first time I listen to this song. It was when I was watching 'Perempuan Melayu Terakhir', a movie directed by Erma Fatima. But then the song was delivered by Maman of Teacher's Pet. I was so mesmerised by the song lyrics which tell the feelings of a man longing for an affection from a woman by Mochtar Embut. Soon after, aku terdengar lagu tu di radio by Bing Slamet. Lagu ni sarat dengan pengharapan dan perlambagan bulan yang digunakan oleh sang lelaki to show that betapa terpesonanya beliau sehingga terlihat bulan di wajah perempuan. Tapi lirik sedemikian sudah tidak relevan lagi dengan zaman sekarang, simply because back in the 50's, si pemuja hanya memuja-muja tanpa mahu meluahkan rasa. Zaman sekarang ni susah kalau di pendam-pendam, nanti dapat pulak kat orang lain...nowaday's if you fall for someone, you just tell him/her right away, rejection came later.

After listening to the the song a few times, I asked Mak Hajah, "Mak, sapa lagi nyanyi lagu ni? Mak Hajah kata, "Syarifah Aini dengan Hetty Koes Endang pun ada jugak."

Then I came across Sam Saimun's original rendition of Mochtar Embut's classic composition and I said, this is it, the best ever of Di Wajahmu Ku Lihat Bulan.. enjoy....!




Diwajahmu Kulihat Bulan
Oleh Sam Saimun
Ditulis : Mochtar Embut
Album : Senandong Tanah Ayer-ku (1962)

Di wajahmu kulihat bulan
Bersembunyi di sudut kerlingan
Sadarkah tuan kau di tatap insan
Yang haus akan belaian

Di wajahmu kulihat bulan
Menerangi hati gelap rawan
Biarlah daku mencari naungan
Di wajah damai rupawan

Serasa tiada jauh dan mudah dicapai tangan
Ingin hati menjangkau kiranya tinggi di awan

Di wajahmu kulihat bulan
Yang mengintai di balik senyuman
Jangan biarkan ku tiada berkawan
Hamba menanti kan tuan


This one is Maman (Teacher's Pet) version of the above song









p.s ~ Lagu ni ada maksud disebalik maksud..and I wonder bagaimana ya lelaki boleh terlihat
bulan diwajah seorang wanita?

Credits to: ainulmuaiyanah & pandanwangie...: Salamat sa lahad:

A Very Special Birthday Wish

Yesterday was my birthday, and I would like to convey my deepest appreciation to my friends whom has wished me good luck and good wishes. Tetapi, dalam banyak-banyak birthday wishes tu, ada satu birthday wish that I received via sms. Actually I did not expect something like that, and I was a bit surprised when I received it. Surely the sms has made my day......and I thank you very much for remembering........

Tuesday, September 1, 2009

Selamat Hari Jadi......

Hari ini, genap sudah usia aku yang ke ......2 tahun. Cepatnya masa berlalu, tak sedar yang diri ini makin bertambah dewasa. Semoga dengan ulang tahun kelahiran kali ini, yang sentiasa diiringi dengan hari ulang tahun kemerdekaan negara, di harapkan diri aku ini bertambah matang, bertambah kesabaran dan dilimpahi dengan keberkatan serta di murahkan rezeki dan dipanjangkan usia. Terima kasih pada Anisah, Cik Nor, Fae, K Lia, K Yati dan Miss Q yang awal-awal pagi telah menyampaikan ucapan hari jadi. Pada rakan yang nun jauh di sana, Selamat Hari Jadi jugak (sebab duduk jauh maka tak dapatlah kita celebrate sekali.. hehehehe).


Kemerdekaan ke-52

Selamat Menyambut kemerdekaan negara kita yang ke - 52.....

(to be continued)

Ramadhan 2009

Hari ni hari kesebelas kita berpuasa. Esok dah masuk hari keduabelas. Hampir separuh dari bulan Ramadhan telah kita lalui.

Setelah hampir 3 minggu tidak menjenguk blog saya ni, di sini ingin saya ucapkan Selamat Berpuasa pada semua.

Semoga
kita semua dapat menjalani ibadah ini dengan penuh kesabaran and moga dilimpahi segala rahmat dan keberkatan daripadaNya, Insya Allah.

Wednesday, August 19, 2009

Sensitive nya tiba-tiba .............

Hari ni, tak semena-mena aku menangis macam tak makan setahun. Selalu aku ni boleh di ajak bergurau....apa-apa pun boleh la nak gurau ....tapi tadi memang aku terasa sangat....sebab apa aku sendiri pun tak tau....kakak-kakak ngan adik-adik semua heran sebab selalunya aku tak macam tu.........last-last makan tak habis sebab terlalu sedih yang amat sangat.....menangis teresak-esak kat bahu Fae.....

*tq Fae for lending me your shoulder to cry on*

Sunday, August 16, 2009

Langkawi Trip.....Part 1

Sebagai memenuhi janji-jaji saya to Miss Qistina, I will update my recent trip to Langkawi. Trip ni bukan dengan my family, tapi with my students. Bila kita keluar on a field trip macam ni, banyak lah kisah-kisah menarik yang berlaku sepanjang 3 hari 2 malam kami di sana. I will break the updates into two parts, and I hope readers will enjoy reading it as much as I enjoyed this trip...

Day 1.....

~ Trip kali ni kami naik keretapi tidur. Before this, my students' have travelled by air and by bus, so we wanted to see how they retort when we changed moods of transportation gini. Kami berkumpul kat KL Central around 6 pm, sebab train leaves at 8.00 pm. Our dinner was sponsored by McD, terima kasih daun keladi, harap tahun depan ada lagi. Gerabak kami S2, memang kami mintak pada KTM to put us all together, sebab senang tak tengok bebudak ni sapa yang MIA. Masa memula nak naik train memang kecoh sikit, sebab bukan kami jer yang nak naik. Ramai orang and the trains tak tunggu lama. Nasib baik every trip my students' pakai baju t-shirt sama colour, so mana-mana budak kami yang lost in space can be spotted from afar. Each and everyone of us has 2 name tags which tied to our bags. Beg yang paling besar sekali beg Cikgu Anisah...tapi pasal beg ni nanti ada kisahnya....

Students in orange, teacher in blue

Anisah, making sure the students are comfortable in their beds...
Malam tu students memang tak tidur, over excited as always. We have to 'paksa' them to go to sleep. I memang dah lama tidur sebab makan ubat tahan muntah...teruk betul..


Katil atas rupa macam dalam kapal selam ...

Anisah, tumpang posing katil sapa ntah....yang nampak kasut merah tu Fairuz...

Fairuz @Butterworth ( masa ni I was fast asleep)

Fairuz and Cik Nor in the morning before arriving in Arau

Anisah and Syawal

Our own photographer, Margie...posing ala-ala Kajol


Day 2..
~ We arrived in Arau around 8.00 am, get our things together and went to eat breakfast before embarked to jeti Kuala Perlis..


The students: Clockwise: Nawar, Amin, Shafiq B, Muhaimin, Hisham, Che Iqmal, Efazly, Shukry, Hashim, Shafiq F, Hajar, Amir, Firdaus, Syawal, Izdiyad, Md. Noor, Najwan and Yusry

Front Row: Hidayat (our male teacher yang ikut), K Ton, K Khamisah, K Kiah, Romah, K Hazimah, Aya
Back Row: Margie, Fairuz, K Kam, Anisah, Me, Cik Nor & Azizah

Me: Aya belum ready lagi Margie dah snap gambar...
Fairuz: Wei K Min, Margie ada dalam gambar la, tak kan tetiba Margie ada belaan kot
Margie: Hei Min, it wasn't me la, Syawal took the picture
Me: Sorry Margie, I confuse you ngan Syawal...(boleh?)
Aya: Aku ingat ada kerusi kat belakang....

From left: Anisah, Me, Cik Nor & Fairuz

After having breakfast (nasi lemak daun pisang and roti canai), our ride pun sampai. It took us about 30 minutes to reach Jeti Kuala Perlis. I was feeling a bit dizzy and mengantuk yang amat sangat while waiting for the boat at the terminal.

Kak Ton: Lepas ni kita buat trip 4 hari 3 malam naik Star Cruise pulak.
Fairuz: Ada yang keje dia tidur 3 hari 3 malam sebab makan ubat tahan muntah ni...

Dalam boat ke Jeti Kuah....yang front row in the middle tu Cikgu Hidayat. We only have two male teachers, so kali ni Hidayat kena follow sebabnya students lelaki ramai, girls ada 2 orang jer...where have all the male species gone..I wonder..

After s speedy boat ride, (nasib baik boat ni laju, kalau tak harus aku muntah) kami pun sampai ke Jeti Kuah. Bas dah sedia menunggu and kami terus menuju ke destinasi penginapan iaitu Nadia's Inn, Pantai Cenang. Boleh tahan la jugak accomodation kat situ, tapi I nasihatkan kalau pergi with family, stay kat tempat lain and rent a car to move about.


Bila kami sampai, the hotel receptionist kata, hari ni cuaca baik. It has been raining heavily for the past two days. Ni kira nasib kami baik sebab kedatangan kami ke Langkawi di sambut dengan cuaca cerah dan terang. Anisah uruskan bilik kami masing-masing, and I got to stay with K Ton and Romah. After we settled in, we changed clothes and turun for lunch. Since kami kebulur yang amat sangat, semua makanan nampak sedap.Tapi memang sedap...




That's it for Part 1 updates, Part 2 esok lusa pulak yer....



Saturday, August 15, 2009

Science and Solat

Profesor AS akui solat berjemaah tersirat aspek sains fizik
Oleh Wan Marzuki Wan Ramli

SEORANG profesor fizik di Amerika Syarikat (AS) membuat satu kajian kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. Berdasarkan kajiannya, tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik, iaitu cas positif dan cas negatif. Dalam aktiviti harian kita, sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan. Dalam proses pembakaran tenaga, banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita. Ketidakseimbangan cas dalam badan, menyebabkan kita berasa letih dan lesu selepas melakukan kegiatan seharian.

Oleh itu, cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal. Berkaitan dengan solat berjemaah, timbul persoalan dalam minda beliau, mengapa Islam mensyariatkan solat berjemaah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama.Hasil kajiannya mendapati, bilangan rakaat berbeza dalam solat bertindak menyeimbangkan cas dalam badan kita.
Ilustrasi: Caj +ve dan -ve Dalam Badan

Ketika solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan yang dianjurkan ketika solat berjemaah itu mempunyai pelbagai kelebihan.Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan di kanan kita, akan menstabilkan kembali cas yang diperlukan oleh tubuh. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan – sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam tubuh kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita. Beliau berkata, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan berasa segar dan sihat selepas berehat beberapa jam.

Ketika ini tubuh kita mengandungi cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas supaya keseimbangan tubuh badan yang penuh dapat dicapai. Sebab itu, solat Subuh didirikan dua rakaat.
Seterusnya, selepas sehari kita bekerja kuat dan memerah otak, semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh badan yang sudah digunakan. Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan memulihkan keseimbangan cas berkenaan. Sebab itu, solat Zuhur didirikan empat rakaat untuk memberi ruang lebih kepada proses pertukaran cas di dalam tubuh. Keadaan sama turut berlaku pada sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas. Ia menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak.

Seperti solat Zuhur, empat rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama. Lazimnya, selepas waktu Asar, kita tidak lagi melakukan aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama. Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak tiga rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yang kurang berbanding dua waktu sebelumnya.

Timbul persoalan dalam fikiran profesor itu mengenai solat Isyak yang dikerjakan sebanyak empat rakaat. Secara logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan kegiatan dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak. Selepas kajian lanjut dilakukan , didapati ada keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan empat rakaat di dalam solat Isyak.

Kita sedia maklum, umat Islam digalakkan tidur awal supaya mampu bangun untuk menunaikan tahajud (sembahyang malam) pada sepertiga malam. Ringkasnya, solat Isyak sebanyak empat rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun pada waktu malam untuk beribadat (qiamullail).Dalam kajiannya, beliau mendapati bahawa Islam adalah agama yang lengkap dan istimewa. Segala amalan dan suruhan Allah itu mempunyai hikmah yang tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri. Beliau berasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam semesta ini. Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.

Thursday, August 13, 2009

Zee Avi's 'Kantoi Sing Along'

Al-Fatihah


Al-Fatihah buat Allahyarham Ustaz Asri B. Ibrahim (Rabbani)yang menemui Allah sebentar tadi.

Saturday Nite Life @ Studio Cafe

Sat, 8 August, 2009

Last week, Riz-Angels committe and ad-hoc were having a small gathering at Studio Cafe Wangsa Maju. Cafe ni Zahid AF2 punyer, dan lokasinya memang sesuai, small corner at the end of the building. Interior memang class, with a small space kat hujung cafe for an artist life performance. Malam tadi giliran Amylea buat show. Suara dia memang best, since dia pun dah biasa buat life performance. Sepeti biasa, Angah and Love Anis along with Lan Daniel and Liza arrived early. Nomod pun ada gak. Then Liea sampai ngan Muzlia, after that baru Jaja and myself tiba. Kebetulan malam tu ada surprise birthday celebration untuk Lan Daniel yang ke 19, kata Amylea. Amylea was sporting enough to sing for Lan. Bertuahnya badan, tapi Lan shocked, sebab dia tak sangka ada surprised untuk dia that nite. We enjoyed ourselves very much. The food and drinks were quite delicious. However, Muzlia and I have to leave early since Bada dah book movie tickets. So next time guys, kita buat gathering lagi macam ni, memang best....


Amylea performing life


From left: Liea, Love Anis, Me, Jaja & Muzlia

Amylea and us


Me and Lan

Birthday boy with his cake....notice macam mana Lan pegang pisau kek tu....menakutkannnn

Jaja and me



*Darling Angah, terima kasih daun keladi for the pix, H 'curi' from your fb...hehehehehe...*























Tuesday, August 11, 2009

Congratulations!


Congratulations to my ex-student Niza and husband Aidil Fadzli (Aidil ni punyer la suka ngan Niza since primary school lagi)
on their newborn second baby girl
BORN 11th AUGUST 2009

Sunday, August 9, 2009

Jamal in the News

Pancaindera, Mingguan Malaysia 9 Ogos, 2009

Jamal memercik nostalgia


SEGMEN muzikal memberikan sisi baru kepada persembahan pada peminat yang hadir.


Tiga dekad menyusuri bidang seni bukanlah satu jangka masa yang singkat. Tidak banyak artis yang mampu memanjangkan laluan mereka dalam seni sebegitu lama. Malah dalam tempoh masa itu juga pelbagai suka dan duka melingkari hidup yang menjadi pengalaman amat berharga.

Demikianlah liku dan jeram yang dilalui oleh penyanyi Jamal Abdillah, lahir melalui Bintang RTM yang sehingga kini terus tegap di tengah persada seni.

Penat lelah menyanyi dalam tempoh masa itu berbayar apabila Jamal menzahirkan persembahan Jamal... Kembara Seniman di Istana Budaya (IB) bermula 5 Ogos dan berakhir malam ini.

Tidak semua insan seni bernasib baik. Sama seperti kisah hidup Jamal yang sering kali dilingkari belitan hitam berulang kali. Tetapi Jamal tidak tunduk kepada persekitaran yang boleh membunuh karier yang dibina sejak menjuarai Bintang RTM 1979.

Konsert ini lebih bersifat teaterikal, selain nyanyian oleh Jamal. Konsep persembahan dibina sedemikian rupa untuk memberikan kesan kepada penonton tentang perjalanan hidup dan kerjaya Jamal. Sekalipun bukan sebuah muzikal tetapi konsert ini memperlihatkan keunikan persembahan, kekuatan Jamal dan sokongan Istana Budaya dan juga Kumpulan Utusan sebagai media rasmi.

Segala yang terbuku di hati penyanyi ini diluahkan di pentas Istana Budaya sehingga ada penonton mengalirkan air mata. Inilah kelebihan Jamal. Tetap diterima oleh peminat walau apa juga keadaannya.

Konsert Jamal... Kembara Seniman merupakan anjuran Bintang Channel ini adalah yang kedua di Istana Budaya selepas konsert Jamal Abdillah Aku Penghibur sedikit masa lalu.

Penonton terbuai dek senandung dari suara mantap Jamal, ada kala begitu mendayu-dayu sehingga mampu membuatkan penonton terpercik rasa hiba dan mengalirkan air mata.

Kehebatan Jamal memang tidak boleh disangkal lagi dengan rangkaian lagu-lagu yang 'membesarkan' jutaan peminatnya sejak 30 tahun yang lalu.

Persembahan pada malam tersebut dibahagikan kepada dua segmen di mana segmen muzikal mengimbau kembali sejarah hidup penyanyi tersohor itu ketika kecil sehinggalah menjadi penghibur popular.

Dalam segmen konsert, penonton dibuai dalam emosi dengan lagu-lagu yang pernah dipopularkan olehnya sepanjang bergelar anak seni.

l Muzikal hidup Jamal

Selepas 10 tahun berdirinya Istana Budaya, belum ada lagi artis yang membuat persembahan di situ yang melakukan konsert yang bercorak teaterikal. Inilah kelainan yang dilakukan oleh tenaga produksi dalam persembahan tersebut.

Biarpun ada yang melihat muzikal tersebut sebagai sesuatu yang meleret-leret, apa yang pasti ia menyingkap kembali sejarah hidup raja pop itu yang tidak diketahui umum.

Penonton dibawa ke zaman kelahiran Jamal yang sering menangis sewaktu kecil sehinggalah babak zaman remaja di mana ramai yang memperlekehkan bakat menyanyi yang ada pada dirinya sewaktu kecil.

Babak pasar minggu di Teluk Anson, Perak begitu mencuit hati apabila Jamal yang mahu menyanyi terpaksa membayar duit kepada pemuzik sambil mendendangkan lagu Pesona Dusta.

Apa yang paling menarik penonton dibawa mengimbau kenangan tahun 1979 apabila klip video Jamal membuat persembahan semasa menyertai Bintang RTM dengan lagu Senandung Semalam.

Langkahnya tidak terhenti setakat itu sahaja sebaliknya diteruskan dengan zaman kegemilangan, konflik bersama Ahmad Nawab, transisi bintang popular dan menghadapi peminat fanatik. Paling menyentuh perasaan apabila Jamal bermonolog dengan dirinya mengenai nasib penghibur sepertinya yang sering kali diburu emosi apabila duduk bersendirian.

Sambil memandang cermin, Jamal melihat sendiri wajahnya. Selama berpuluh-puluh tahun menghiburkan peminat, siapa pula yang menghiburkan dirinya?

Memang menyentuh perasaan apabila babak itu dipertontonkan kepada umum. Itulah harga yang perlu dibayar oleh penghibur sepertinya seumur hidupnya.


RAJA pop ini masih mampu bertahan selama 30 tahun menyusuri ranjau dan onak duri dunia seni.


Malah ada yang sempat berbisik, pejamkan mata dan rasai sendiri nyanyian Jamal pada malam tersebut. Sedikitpun tidak pernah berbeza daripada nyanyian dalam kaset mahupun CD penyanyi itu.

Inilah kehebatan Jamal. Biarpun semakin meningkat usianya, namun persembahannya semakin matang. Beberapa segmen mengisi slot konsert dimuatkan lagu-lagu medley termasuklah raja pop, mengenang P. Ramlee, lagu Melayu Deli dan segmen akhir yang diselangselikan dengan lagu duet.

Jamal tidak menunjukkan masalah biarpun berduet dengan Erni, Jo-Anna dan Fatin yang cungkil bakat daripada program Bintang RTM 2009 baru-baru ini. Lagu Kehebatan Cinta dan Sandarkan Pada Kenangan yang pernah dipopularkan bersama Francisca Peter dan Fauziah Ahmad Daud satu ketika dahulu membuatkan penonton yang hadir pada malam itu semakin teruja.

Biarpun Fauziah menarik diri daripada menjadi pengarah segmen muzikal, semua itu langsung tidak memberikan masalah kepada Jamal untuk terus memberikan yang terbaik khususnya kepada peminat.

Hadirin yang ada bagai tidak dapat menahan emosi apabila mendengarkan lagu Barang Yang Lepas Jangan Dikenang yang didedikasikan kepada arwah ayahnya yang selama ini menjadi sumber inspirasinya.

Panggung Sari Istana Budaya sunyi seketika takkala mendengarkan bait-bait lirik yang menyentuh perasaan. Jamal sesekali menyeka air mata yang tumpah.

l Teruja sambutan peminat

Melihatkan sambutan yang diterima sepanjang lima hari persembahan berlangsung, Jamal tidak dapat membendung rasa terharu dengan sambutan yang diberikan oleh peminat.

Ketika ditemui, Jamal melahirkan rasa syukur apabila segala yang dirancang selama ini membuahkan hasil, hampir semua tiket berjaya dijual.

"Saya sangat menghargai sokongan dan bantuan yang telah diberikan oleh pihak Istana Budaya dan Kumpulan Utusan bersama-sama dengan penaja yang lain. Mereka tidak pernah putus-putus menghulurkan apa juga bantuan kepada Bintang Channel selama ini.

"Melihatkan reaksi penonton yang ada pada setiap malam, saya sangat berpuas hati kerana dapat menghiburkan mereka. Sebab itu saya bersungguh-sungguh memberikan yang terbaik kepada mereka," kata Jamal lagi.


PERMATA hati...Jamal bersama anaknya, Osama Yamani (kiri) dan Ahmad Zaki Yamani (kanan).


Dalam persembahan tersebut hampir 40 buah lagu didendangkan lagu penuh dan medley menjadikan persembahan itu benar-benar memberikan kesan kepada peminat.

Katanya, banyak paparan di sebalik kehidupannya didedahkan dalam persembahan tersebut memandangkan perkara tersebut masih lagi tidak diketahui umum.

"Bukan tujuan saya memaparkan kisah hidup saya untuk meraih simpati. Tujuan saya memaparkan kisah tersebut sekadar mahu berkongsi suka dan duka yang sudah saya lalui sepanjang bergelar anak seni.

"Tidak ada istilah meminta-minta dalam hidup saya. Walaupun sesetengah pihak tidak sudi menghulurkan bantuan, ia tidak sesekali akan menjejaskan usaha yang selama sudah saya laksanakan.

"Selagi saya masih hidup saya tetap akan menghiburkan orang ramai," jelas Jamal lagi.

Kesan daripada persembahan tersebut, sudah ada pihak daripada Singapura yang ingin membawa dia membuat persembahan di Kota Singa itu.

Biarpun tawaran yang dikemukakan itu masih belum ada hitam putihnya, Jamal begitu berbesar hati seandainya perkara tersebut bakal menjadi kenyataan.

"Saya sangat gembira sekiranya perkara tersebut menjadi kenyataan. Ini bermakna orang masih lagi nampak bakat yang ada pada diri saya," katanya.

That Is Why I Love Him.....

Friday, 7th August 2009 ~
If you asked me who is my favourite male singer, he will forever remain on top of my list, and if you have the chance to watch his life concert, do not miss it because you will be mesmerized by his strong yet powerful voice. His passion has always been music and you can feel his passion in his songs. Jamal....Kembara Seniman marked the 30 years his involvement in music. I had a chance to catch his life performance at Panggung Sari Istana Budaya on 7th August, 2009 at 8.30 pm. (Datuk Siti and husband pun ada, along with Datuk Ahmad Nawab). Only one word to describe the night...SUPERB! He sang 30 songs altogehter, including medley number by Tan Sri P. Ramlee and Datuk Ahmad Nawab). Here is one of my favourites and he did sing this number that night...



*Bada, terima kasih daun keladi*



Congratulations!

Congratulations to Khairiah @ Ayong and husband Azizul on their first newborn baby boy
MUHAMMAD THAQIF
BORN 7 th AUGUST, 2009.....
Wah cantik IC number.....090807-10-.......(7/8/09)

Tagged by Muz

1. Nama timangan anda......
Actually tak der la pulak nama timangan ni......just my sisters and brothers called me Kak Inah. my nieces and nephews panggil Ayong....yang umur setahun setengah tu panggil ayam....

2. Anda seorang yang .......
Introvert. I don't like being in the company of so many people...merimaskan, that is why I tak suka g pasar...saya pandai simpan rahsia, suka pendam perasaan..... suka tolong orang sampai kadang-kadang pertolongan itu menyusahkan diri sendiri....

3. Insan yang teristimewa.....
My family, my dear friends, my nieces and nephews.....Qistina......sapa lagi yer....I think you know sapa la Muzlia....

4. Lagu kesukaan.........
All songs by our own King of Pop, Jamal Abdillah.....Anuar Zain's slow number and of course...the one and only rising star second single 'Bermula Semula'....Idris.....(kalau tak kenal p tanya Muz..hehehehehe)

5. Makanan kesukaan.....
Yang Mak Hajah masak semua sedap.....Italian food.....udang....udang....udang.....

6. Sikap yang buat anda stress.....
Sambung keje orang yang tak siap, esok nak buat hari ni baru bagi tau, people with disparaging attitude....

7. Warna kegemaran......
All colours......tapi la ni kena lebihkan warna hitam.......

8. Benda yang mesti ada dalam beg.....
Wah, sesapa tengok dalam beg saya mesti pitam.....pen, lipstick, face powder, tisu, handphone, kunci kete, wallet, chewing gum, perfume, hand and body lotion...and the list go on...

9. Kali terakhir anda menangis....
Masa tengok citer Talentime kat ABO Astro Channel 952 ....

10. Tag untuk 6 rakan anda....
First time nak tag ni......Liea, Jaja, Hidayat, Hana, Ate Reezy, Love.....

A Brief Meeting With Amoy

29 July, 2009 ~ Wednesday

During my recent trip to Langkawi, I had a brief meeting with Amoy and her cute and adorable second son, Hfiy.(Anak sulung Amoy p mengaji time ni, so she has to cut the meeting short). Amoy is my cyber friend and has been staying in Langkawi for almost five years. She is married and her husband is currently working as a chef at Westin Hotel, Langkawi. We have known each other for almost 3 years and it was our first meeting. Hopefully next time boleh jumpa Amoy lama sikit...

Amoy and her adorable son

Friday, August 7, 2009

Today

At 12hr 34 minutes and 56 seconds on the 7th of August this year, the time and date will be 12:34:56, 7/8/9 = 123456789.....hmmmmmm

Wednesday, August 5, 2009

A Very Special Gift

About two weeks ago, my student Amira gave me this. You know, being a teacher ni banyak cabarannya, lebih-lebih lagi bila kita ngajar murid zaman cyber ni. Apa yang penting for a teacher is that each of her students jadi insan yang berakhlak mulia, hormat menghormati and menafaatkan ilmu yang dah di beri. So, when Amira came into the staff room that day and hand me this, I was dumbfounded, but at the same time, very proud of her. Tiada apa yang lebih membanggakan seorang guru itu apabila muridnya menghargai seorang insan bergelar guru walaupun dengan ucapan "Terima Kasih Cikgu".

Pergi

1st August, Sat. 2009 ~ I missed the opportunity to watch Talentime movie by the late storyteller Yasmin Ahmad at the theater. So I tengok cerita ni kat Astro Box office Channel 952. I was taken with all of her movies soudtrack and dalam film ni, semua lagu best-best belaka. Before this, I dengar jer lagu Aizat 'Pergi' in Bahasa Melayu, but never had the chance to fully listen and indulge in the movie itself. Apart from Aizat's version of I Go by Pete Teo, (English version) another poignant number is O Re Piya by Rahat Fateh Ali Khan and Angel , by Atillia. Malaysia, whether we realized it or not, has just lost one icon it can be proud of. But, her legacy lives on.





Sayu terpisah
Hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
Berhembus angin rindu
Begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi ku dengari
Kau pergi....pergi...
Sepi tanpa kata
Terdiam dan kaku tak daya ku lupa
Apapun kata mereka
Biarpun kenangan berbunga di ranting usia


Tuesday, August 4, 2009

Kyun's Birthday

2nd August, 2009 Sunday- It was Kyun's 16th birthday celebration and we were all invited. We went to Auntysms's place in Sentul for the birthday celebration. Located by the Pelangi Condo's swimming pool, the event macam majlis nak sambut menantu. Hebat dengan khemah bagai, and bak kata Angah, meriah macam majlis kawin. Tapi knowing Aunty, tu perkara biasa. Muz, Liea and Tun were there earlier. I came around 3 pm and Abg Bad, Diddy along with singer/songwriter Nur Fatimah were among the early birds.


The food were marvelous. Banyak giler. Ada BBQ lamb, chicken wings and sausages, my favourite pulut kuning, kuih seri muka, nasi lemak, agar-agar and refreshments yang ikut theme colour: pink. Tapi yang paling best sekali is sambal tumis udang........sedaapppp walaupun pedassssss..... Terima kasih daun keladi Aunty....

Angah and Wien arrived later that evening, but I have to leave early sebab kepala sakit rasa macam nak pecah. Yeop datang beriring dengan Frizz and geng around 6.30 pm.

Apa pun, to Kyun, your 16th birthday wishes came true. Enjoy dear sister for you only get to be 16 once. Happy birthday Kyun and many happy returns.

Birthday girl

Diddy and Nur Fatima

Monday, August 3, 2009

Like Mother Like Daughter....

Before I tell my experiences with my friends and students in Langkawi, I have something else to share...

I OWE MY MOTHER

1. My mother taught me
TO APPRECIATE A JOB WELL DONE
"If you're going to kill each other, do it outside, I just finished cleaning"

2. My mother taught me
RELIGION
"You better pray that will come out of the carpet"

3.My mother taught me about
TIME TRAVEL
" If you don't straighten up, I'm going to knock you into the middle of next week!"

4. My mother taught me
LOGIC
"Because I said so, that's why"

5. My mother taught me
MORE LOGIC
"If you fall out of that swing and break your neck, you're not going to the store with me "

6. My mother taught me
FORESIGHT
"Make sure you wear clean underwear, in case you're in an accident"

7. My mother taught me
IRONY
"Keep crying and I'll give you something to cry about"

8. My mother taught me about the science of
OSMOSIS
"Shut your mouth and eat your supper"

9. My mother taught me about
CONTORTIONISM
"Will you look at that dirt on the back of your neck!"

10. My mother taught me about
STAMINA
"You'll sit there until all that spinach is gone"

11. My mother taught me about
WEATHER
"This room of yours looks as if a tornado went through it"

12. My mother taught me about
HYPOCRISY
"If I told you once, I've told you a million times. Don't exaggerate!".

13. My mother taught me the
CIRCLE OF LIFE
"I brought you into this world, and I can take you out"

14.My mother taught me about
BEHAVIOUR MODIFICATION
"Stop acting like your father!"

15. My mother taught me about
ENVY
"There are millions of less fortunate children in this world who don't have wonderful parents like you do".

16. My mother taught me about
ANTICIPATION
"Just wait until your father gets home!"

17. My mother taught me about
RECEIVING
"You're going to get it when you get home!"

18. My mother taught me about
MEDICAL SCIENCE
"If you don't stop crossing your eyes, they're going to get stuck that way"

19. My mother taught me about
ESP
"Put your sweater on, don't you think I know when you are cold"

20. My mother taught me
HUMOUR
"When that lawn mower cuts off your toes, don't come running to me"

21. My mother taught me
HOW TO BECOME AN ADULT
"If you don't eat your vegetables, you'll never grow up"

22. My mother taught me
GENETICS
" You're just like your father"

23. My mother taught me my
ROOTS
"Shut the door behind you. Do you think you were born in a barn?"

24. My mother taught me
WISDOM
"When you get to be my age, you'll understand"

25. My mother taught me about
JUSTICE
"One day when you have kids, I hope they turn out just like you"

~There you have it. Dalam banyak-banyak tu, yang selalu I kena nombor 11, but for my brother and sisters, I rasa yang betul-betul kena batang hidung depa is number 25, hehehehe~

:Article credited to Ate Reezy: Salamat ate, miss na miss kita: